Viešojo kalbėjimo ir oratorystės meno mokykla

Padidink pasitikėjimą savimi – įveik viešojo kalbėjimo baimę

istock_000010754350largeRodos dirbi dirbi, o svajonių karjera vis toli ir toli. Atrodo darbe atlikti paskirtas užduotis sekasi gerai, tik norisi dar būti pastebėtu ir išgirstu. Vienas žymiausių Jungtinių Amerikos Valstijų verslininkų, investuotojų, milijardierių – W. Buffet’as tikina, jog geri viešojo kalbėjimo įgūdžiai gali pagerinti jūsų karjerą, jie gali padėti išsiskirti iš kitų ir pakylėti į aukštumas. Pasak garsaus milijardieriaus, turėtumėte neatidėlioti kitiems metams, o jau Naujais metais – įveikti viešojo kalbėjimo baimę. Jo nuomone, kai esate įvaldę viešojo kalbėjimo įgūdžius, jūsų asmeninė vertė, pasitikėjimas savimi išauga net 50 %.

Milijardieriaus baimė kalbėti viešai

Garsaus milijardieriaus W. Buffet’o domėjimąsi viešuoju kalbėjimu paskatino pasaulinės šlovės sulaukęs amerikiečių rašytojas ir lektorius Dale Carnegie. Būsimas milijardierius universitete turėjo oratorystės kursą, tačiau pirmoms paskaitoms įvykus, kai buvo paprašyta prisistatyti viešai – jaunuolis nusprendė šio kurso atsisakyti. Jis negalėjo susitvarkyti su jį apimančia baime kalbėti, jautė didžiulę įtampą, stresą ir didelį norą pabėgti iš auditorijos. Vėliau nutraukus oratorystės kursą, savarankiškai ir labai atkakliai W. Buffet’as siekė kuo dažniau kalbėti viešai, ieškojo tam progų, per artimųjų gimtadienius, draugų susitikimus, universitete, jis sudarė sau visas sąlygas kuo dažniau pasisakyti. Norėdamas dar kartą išbandyti save ir savo baimę, studentas nusprendė pakartoti D. Carnegie viešojo kalbėjimo programą. Tik tas kartas jau buvo ryžtingas ir tvirtas – W. Bufett’as gavo D. Carneg’io išklausyto viešojo kalbėjimo kursų pažymėjimą, kuris jam buvo daug daugiau nei tik paprastas diplomas, jis pakeitė jo gyvenimą. Šis diplomas jam leido suprasti, kad viešojo kalbėjimo baimę valdo jis pats ir niekas kitas.

Geriausi mokytojai 

Tarptautinių konferencijų TED.com organizatoriaus bei kuratoriaus Anderson’o nuomone, sužavėti auditoriją yra būtina, jei nori, kad klausytojai tave atsimintų ar iš tavęs nupirktų prekę, produktą, paslaugą. Kyla natūralus klausimas, kaip būtų galima išmokti tokių dalykų? Konferencijų organizatorius turi atsakymą, jog šiais laikais puikus būdas mokytis iš internetinių kanalų Youtube ir TED.com nufilmuotų kalbų, kuriose galima matyti kalbančius viešai žymius žmones ir žinoma prie viso to – PRAKTIKA. Kalbėti viešai išmokstama, tik kalbant viešai. Kaip vienas pasaulyje geriausiai žinomų pranešėjų verslo pasaulyje, pristatančių savo prekę iki šiol yra laikomas – Steve Jobs. Kiekvienas viešas prekių pristatymas, kurį S. Jobs buvo parengęs – unikalus ir pavyzdinis, iš kurių būtų galima daug ko pasimokyti.

Steve Jobs naudojami būdai – sudominti auditoriją

Istorijų pasakojimas. Pasak žymaus verslininko, inovatoriaus S. Jobs’o labai svarbu savo kalbose pasakoti istorijas, kuriose pagrindinis veikėjas susiduria su tam tikra problema, kurią jis bando įveikti, ieško sprendimų būdų ir pan.. Dažniausiai klausytojas bando save palyginti su istorijos personažu, jei problema jam pažįstama ir aktuali, tai ir istorijos siužetas jam bus svarbus, įdomus ir norės jos įdėmiai klausytis.

Kūrybingumas. Į kiekvieną situaciją stengtis pažiūrėti kitu kampu, kalbant viešai rasti būdų, jog auditorija liktų sužavėta jūsų sprendimu. Galbūt pradėti kalbą neįprastai,  galbūt, panaudoti įdomias vizualines priemones. Jobs’as ne kartą buvo minėjęs, jog „žmonės, kurie žino apie ką kalbą, skaidrių savo kalbose nenaudoja“.

Pasiruošimas pristatymams. Praktika prieš viešąsias kalbas net ir gerai žinomam verslininkui S. Jobs’ui buvo neatsiejama pasiruošimo dalis. Verslininkas vienam 10 – ies minučių produkto pristatymui ruošdavosi 200 valandų ir daugiau. Inovatorius tikino, jog viešoji kalba, geri bendravimo įgūdžiai šiuolaikiniame informaciniame pasaulyje yra būtini.

Tiek investuotojas W. Buffet’as, tiek S. Job’sas stengėsi išsiskirti iš kitų ir akcentuoti viešojo kalbėjimo svarbą mūsų gyvenime. Pasak milijardieriaus W. Buffet’o, investicija į viešąjį kalbėjimą visiems norintiems būti pasitikinčiais ir sėkmingais turėtų būti pirmas žingsnis, ką būtų galima padaryti vardan savęs.

Puiki investicija į save – Oratorių mokyklos praktiniai, kūrybiniai užsiėmimai. 😉

Straipsnis parengtas remiantis internetiniais puslapiais: www.inc.com; www.forbes.com/

Be raštiško Oratorių mokyklos sutikimo, tekstą kopijuoti yra draudžiama.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pažvelk savo baimei į akis!

Baimė nepatikti

Baimė nepatikti

Baimė nuvilti kitus

Baimė nuvilti kitus

Ankstesnių nesėkmių baimė

Ankstesnių nesėkmių baimė